in

Színezékek nagy csoportja – válasz rejtvényhez

Hirdetés

Színezékek nagy csoportja – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a színezékek nagy csoportja más néven.

Íme a válasz: AZO

JÁTSSZ ÉS NYERJ! LOTTÓZZ AKÁR INGYEN! Próbáld ki MOST és nyerj valódi pénzt!

Mi az AZO színezék?

Az azoszínezékek olyan – textília és bőr festésére alkalmas – színezékek, amelyek egy vagy több azocsoportot tartalmaznak. Az azo megnevezés „kettős nitrogénatom kötést” jelent, ami ezeket a színezékeket kémiailag meghatározza. Az azoszínezékek kiváló színstabilitással rendelkeznek és nagyon sokféleképpen keverhetőek. A kívánt színárnyalatot pontosan be lehet állítani velük.

Kémiai-szintetikus úton állítják elő ezeket, korábban kőszénkátrányból, manapság kőolajból. A megnevezésük egy meghatározott, kettős nitrogénatom kötést jelent (azocsoport), ami ezeket a színezékeket meghatározza. Az azoszínezékek színstabilok, fényesek és nagyon sokféleképpen keverhetőek. A kívánt színárnyalatot pontosan be lehet állítani velük.

Az azoszínezékek előállításával kezdte meg a felemelkedését a 19. század végén a német festék- és vegyipar.Csak évek múlva fedezték föl, hogy sok azoszínezék az egészségre ártalmas, mindenekelőtt rákkeltő.Mára a legtöbb egykori azoszínezék használatát megtiltották az élelmiszeriparban.

Ez a cikk Színezékek nagy csoportja – válasz rejtvényhez először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá!

Kávékeverék – válasz rejtvényhez

Érzelmek tengerén 104. rész magyarul videa – nézd vissza online