Novák Péter: “Akár meglepetés is érhet minket”

Hirdetés
Hirdetés

Mit mond Novák Péter, a hazai zsűri tagja?

Erős, karizmatikus előadóként jellemezte Freddie-t Novák Péter. Az énekes, zenész, színész és szövegíró a hazai zsűri tagja: Rakonczai Viktor, Lofti Begi, Wolf Kati és Frenreisz Károly társaságában pontozza az Eurovízió versenyzőit – a magyart kivéve. Az elődöntőkben 18-18 versenyző lépett színpadra, közülük összesen 20-an jutottak a döntőbe. Hozzájuk csatlakozik szombaton a hat kiemelt – köztük az izraeli származású francia favorit Amir, és a 18 éves svéd kedvenc, Frans.

– Akár meglepetés is érhet minket – beszélt esélyeinkről Novák Péter, aki szerint a sokszor a bombasztikus-teátrális show miatt elvész a lényeg az Eurovízión.

(A szintén népszerű orosz Sergey Lazarev dalát például olyan vetítés kísérte, amelynek az énekes is „szereplője lett”.) Freddie erőssége, hogy farmerban, pólóban, nemes egyszerűséggel, de mondanivalóval áll színpadra. Ez Rúzsa Magdi 2007-es Eurovíziós szereplését juttathatja eszünkbe, ő mezítláb énekelte el az Aprócska bluest a Helsinki versenyen, amellyel 9. lett.

Európa sokféle kontinens

Az idei versenyen is hallhattuk: nagy ívű, széles, izgalmas hangszerelésű dalok adják a „receptet”, ami egy szerves egésszé nemesül.

–  Hiányolom, de előfordul, hogy egy nemzet a saját hagyományaiból emel be egy-egy motívumot. Ez kár, mert attól jó ez a kontinens, hogy sokfélék vagyunk – mondta el a versenyről Novák Péter, amelynek a jelmondata Come Together!, azaz Jöjjünk össze!. A zsűritag arra is rámutatott:  a globalizáció elérte az Eurovíziót.

Az azerbajdzsáni dalnak például angol szerzői vannak, a horvátnak osztrák alkotói – ez is egy lenyomata annak, ami a világban történik. Az előkerülő témák is tükörként szolgálnak, így lehet visszatérő eleme a menekültválság a versenydaloknak. – írja a kisalfold.hu.

Jöhetnek a hozzászólások