in

Hogyan varrjunk szatén anyaggal?

A szatén nem véletlenül olyan népszerű anyag, hiszen luxus összhatása és kényelmes viselete miatt széleskörűen felhasználható. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mi is jellemző erre az anyagra, valamint a vele való varrásra.

Mi jellemző a szatén anyagra?

A minőségi szatén az egyik legelegánsabb anyag, fényes megjelenésének és selymes tapintásának köszönhetően. A szatén nem egy külön anyag, ugyanis a megnevezés a szövési módjára utal. Többféle anyagból készítik, leggyakrabban pamut, hernyóselyem és poliészter keverékéből. Kényes anyag, tehát vasalásakor és mosásakor is fontos odafigyelni a részletekre. Vasalása és mosása is alacsony hőmérsékleten ajánlott, legtöbb változata csak kézzel mosható.

Milyen szatén anyaggal varrni?

A szatén anyaggal való varrásra ugyanaz igaz, mint magára az anyagra: kényes. Nem mondanánk, hogy kezdők számára semmiképpen sem ajánlott, azonban sok odafigyelést és időt igényel.

Csúszós anyag, emiatt a szabásminta vágásakor semmiképp sem jó ötlet több réteget egybehajtva vágni – a rétegek ugyanis garantáltan elcsúsznak majd egymáson.

Szabókréta használatakor fontos, hogy a szatén anyaghoz használható változatot válasszunk – ehhez bátran kérhetünk segítséget a vásárlás során.

A varrás során fontos, hogy óvatosak legyünk az anyag húzódásának és gyűrődésének elkerülése érdekében.

Mit varrhatunk belőle?

Az olyan elegáns anyagok esetében, mint a szatén, a varrási ötletek skálája nem olyan széles, mint például pamut esetében. Mivel a szatén elegáns anyag, remek alapja lehet csokornyakkendő, alkalmi ruha varrásához. Emellett a hálószobában is előszeretettel használjuk, gondolhatunk tehát köntös, alváshoz való szemmaszk, és akár teljes ágynemű szett varrására is. Remekül párosítható továbbá csipkével, amely még ideálisabbá teszi például hálóingek készítéséhez.

A fotó forrása: triocean – stock.adobe.com

Szólj hozzá!

Energiatakarékosság újragondolva – a hőszivattyú és az inverter forradalma

Jabra Elite 4 megrendelése: vezeték nélküli fülhallgató aktív zajszűréssel, akár 22 órás üzemidővel – készülj a tökéletes zeneélményre!