in

Hol kapható cayenne bors?

A cayenne bors (Capsicum annuum) egy erős, csípős fűszer, amelyet a chili paprika egyik változatából, a cayenne paprikából készítenek. Nevét a dél-amerikai Cayenne városáról kapta, és széles körben használják az ételek ízesítésére szerte a világon. Annak ellenére, hogy gyakran „borsnak” hívják, valójában nincs rokonságban a fekete borssal, hanem a paprika családjába tartozik.

Főbb jellemzők és felhasználás

  • Ízvilág: A cayenne bors jellegzetesen erős, fűszeres, és csípős ízű, ami intenzív ízt ad az ételeknek. A Scoville-skálán 30 000 és 50 000 egység közé esik, ami erősen csípős kategóriába sorolja.
  • Felhasználás: Szárított és őrölt formában kerül a boltok polcaira, és kiválóan alkalmas levesek, szószok, húsételek, curry-k, tésztaételek, vagy akár saláták fűszerezésére. Kis mennyiségben is nagyon intenzív, ezért óvatosan kell adagolni.
  • Egészségügyi előnyök: A cayenne borsnak számos jótékony hatása van. A benne található capsaicin nevű vegyület felelős a csípős ízért, és számos egészségügyi előnnyel is járhat:
    • Anyagcsere-fokozó: A capsaicin felgyorsítja az anyagcserét, ami segíthet a fogyásban.
    • Gyulladáscsökkentő: Képes csökkenteni a gyulladást és enyhítheti az izom- és ízületi fájdalmakat.
    • Keringésjavító: Serkenti a vérkeringést és csökkentheti a vérnyomást.
    • Emésztéssegítő: Javítja az emésztést, mivel stimulálja a gyomorban a nyálka termelését, ami segíthet a gyomorvédelemben.
  • Konyhai tippek: A cayenne borsot gyakran használják olyan ételekben, amelyek csípős ízre vágynak, például mexikói, indiai és thai konyhákban. Érdemes kis adagokban kezdeni vele, és fokozatosan növelni az íz intenzitását, hogy elkerüljük a túlzott csípősséget.

Hol kapható?

A cayenne bors széles körben elérhető Magyarországon különböző boltokban és online áruházakban. Itt van néhány hely, ahol megtalálhatod:

  1. Szupermarketek: Az Auchan, Tesco, Lidl, Spar és Aldi áruházak fűszerrészlegén rendszeresen kapható cayenne bors.
  2. Bio- és egészséges élelmiszer boltok: Ilyen például a BioTechUSA, Rossmann, DM, vagy a Müller, ahol szintén megtalálható bio vagy egészséges életmódra specializálódott termékek között.
  3. Online áruházak: Az eMAG, Tesco Online, Foodpanda, vagy NetPincér Go oldalain szintén rendelhető cayenne bors. Továbbá különböző fűszer webáruházakban, mint például a Culinaris vagy a Herbaház is elérhető.

Szólj hozzá!

Magyarország–Bosznia-Hercegovina 2024 közvetités, online, live stream

Hol lehet ismerkedni? – lehetőségek a mai világban