in

Keanu Reeves 60 éves

Keanu Reeves 60 éves

60 éves lett mindenki kedvenc Neoja. Eredeti nevén Keanu Charles Reeves 1964. szeptember 2-án látta meg a napvilágot Bejrútban, Libanonban. Anyai ágon angol, apai ágon hawaii és kínai vér is csörgedez az ereiben.Szülei válása után édesanyjával Amerikába, majd Kanadába költözött. Mivel diszlexiától szenved, a középiskola nehezen ment neki. Utána viszont színi iskolába iratkozott be, ahol első szerepe 19 évesen találta meg.

Komolyabb filmjei közül az első a Veszedelmes viszonyok, amelyben Glenn Close és John Malkovich voltak partnerei, majd következett a Bill és Ted oltári kalandja. 1991-ben Patrick Swayze ellenfelét alakította a Holtpont c. akciófilmben.

Még ebben az évben River Phoenix oldalán játszott az Otthonom, Idaho c. road-movie-ban. Egy évvel később Francis Ford Coppola dirigálta Bram Stoker: Drakula c. filmjében, melyben olyan nagy nevekkel dolgozhatott, mint Gary Oldman és Anthony Hopkins, s melyben olyan szép hölgyek is felbukkantak, mint Monica Bellucci vagy Winona Ryder. 1993-ban Shakespeare-adaptációban kapott előkelő szerepet Denzel Washington, Emma Thompson, Kate Beckinsale, Kenneth Branagh mellett, ez a Sok hűhó semmiért. 1994-ben aztán jött a meghatározó akciófilm, a Féktelenül, melyben első ízben dolgozott együtt Sandra Bullockkal.

Eztán következtek olyan filmek, mint a Pár lépés a mennyország, Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye, Láncreakció, majd 1997-ben Al Pacino és Charlize Theron voltak társai Az ördög ügyvédje c. thrillerben.

Utána 1 év kihagyás következett, csak hogy a ’90-es évek legnagyobb sci-fijében vállaljon abszolút főszerepet. Ez volt a Mátrix. A Wachowskiék filmjével örökre beírta magát a filmtörténelembe. A 2000-es években sem lehetett beskatulyázni, egyaránt vállalt romantikus  filmekben (Édes november) és thrillerekben (Rossz álmok) is szerepet.

A 2003-as évben teljesen betelt naptára, mivel a két Mátrix-folytatás mellett Jack Nicholson és Diane Keaton partnere volt a Minden végzet nehéz c. romantikus komédiában. 2005-ben újabb kultikus szerepben találta magát, a Constantine – A démonvadászban. Egy évre rá újra együtt játszottak Sandra Bullockkal a Ház a tónál c. fantasy elemekkel megbolondított romantikus drámában. Ezután olyan filmekkel kavarta fel az állóvizet, mint Az utca királyai c. krimi-thriller, vagy az Amikor megállt a Föld c. sci-fi, vagy éppenséggel a 47 Ronin.

2014-ben újabb mérföldkőhöz ért karrierje, ugyanis a kőkemény akcióhős, John Wick bőrébe bújhatott, akit később még 3 folytatásban játszott el. Jelenleg is 7 készülő produkció mellett van feltüntetve a neve, köztük a Constantine 2. és a Sonic 3. része.

Isten éltesse!

Keanu Reeves 60 éves

Ez a cikk Keanu Reeves 60 éves először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá!

12 érdekes találós kérdés állatokról

Ázsia Expressz 2024 – 5. évad 2. rész – visszanézhatő, online