6 tipp, hogy kiszűrd a kamu facebook-nyereményjátékokat

Hirdetés
Hirdetés

A Szerencsejáték zrt. felelős szerencsejáték-szervezőként fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a játszani vágyóknak abban, hogy hogyan is dönthetik el gyorsan, hogy egy Facebook oldal valódi nyereményjátékokat szervez-e.

Olvasd el 5+1 tippjeiket, hogy ne tudjanak csak úgy átverni a szélhámos oldalak!

1. Győződj meg róla, hogy milyen logó szerepel a profilképben!

Egyik első dolog, ami szemet szúrhat a szemfüles böngészőnek, hogy milyen logókat használnak a szóban forgó oldalon.

De biztosan nem a régi lóhere, amit 2011 óta nem használnak:

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hány követője van egy oldalnak. A Szerencsejáték Zrt. az egyik legsikeresebb hazai nagyvállalat, jelenleg több mint 120 ezren követik Facebook oldalát szemben a szélhámos oldalak néhány ezer lájkolójával.

2. A hanyagság, a helyesírási hibák is intő jelek lehetnek.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az átverős oldalak nem igazán figyelnek a helyesírásra. Ráadásul, mi minden nyereményjátékos poszt esetében feltüntetjük a sorsolás és eredményhirdetés időpontját, a játékszabályzat linkjét, a részvétel feltételeit stb. Egy átverős oldalon ezekre aligha veszik a fáradtságot.

3. Gyanús, ha az oldalon nincsenek korábbi bejegyzések, csak nyereményjáték.

Egy valódi vállalati Facebook oldal nem csak nyereményjátékokat tesz közzé, hanem híreket, tájékoztatást, felhívásokat, érdekességeket, stb. A valódi oldalakon értékes tartalom is található, nem pusztán nyereményjátékok.

4. Könnyen megszerezhető, értékes nyereményeket ajánlanak fel.

Nagyon kicsi az esélye, hogy egy egyszerű lájkolós/megosztós játékban igazán nagy értékű nyereményeket sorsolnának ki, szóval, ha drága mobiltelefont, plazmatévét ígér egy oldal, szinte biztos lehetsz benne, hogy ezeket az ajándékokat sosem nyeri meg senki.

5. Mások is jelzik hozzászólás vagy poszt formájában, hogy gyanús az oldal.

Az átverős oldalakon gyakran mások is rögtön jelzik, hogy átverésről van szó. Pár másodperc elég, hogy gyorsan körbenézz és meggyőződj róla, hogy valódi nyereményjátékban kívánsz-e részt venni.

+1 Ha gyanús, hogy az adott oldal nem valódi, akkor mindenképpen jelentsd a Facebook-nak, ahol azonnal kivizsgálják az esetet.

Jöhetnek a hozzászólások